Компоненти здорового способу життя

Відмінне і міцне здоров'я. 
Про це бажає практично кожна людина, однак лише одиниці роблять хоч щось, щоб досягти бажаного. Як же налаштувати себе на здоровий спосіб життя?

Для початку слід зрозуміти, що ж являє собою здоровий спосіб життя . Під цим поняттям мається на увазі така фізична і соціальна поведінка людини, яка буде максимально спрямована на зміцнення здоров'я та профілактику хвороб. Це не означає, що потрібно відмовитися від приємного і смачного, досить просто слідувати декільком правилам, виконання яких можна довести до автоматизму.
В результаті вам не потрібно буде постійно думати про якісь режими, а достатньо просто жити і насолоджуватися відмінним самопочуттям. Дані правила називають ще основні складові здорового способу життя.

Основні складові здорового способу життя

Викорінення шкідливих звичок. Цей пункт є, мабуть, найважливішим. Нехай ви і не прийдете до здорового способу життя, але хоч більше не будете гробити своє здоров'я. До шкідливих звичок належать алкоголізм, куріння і наркоманія. Вони є найнебезпечнішими порушниками здоров'я, провокуючи розвиток багатьох захворювань, скорочуючи тривалість життя і знижуючи працездатність і навіть впливаючи на здоров'я майбутніх дітей.
Правильне дихання. Дихання людина здійснює автоматично, часом навіть не замислюючись, що, почавши його контролювати, може значно поліпшити своє здоров'я, підвищити імунітет і працездатність. Для правильного дихання потрібно вдихати носом і видихати ротом, роблячи це як можна повільніше.
Режим сну. Сон, по суті, є часом, під час якого відбувається підзарядка всього організму. Він просто необхідний для нормальної роботи нервової системи, оберігаючи її від перенапруги. Для відновлення організму досить близько 8 годин повноцінного сну. Лягати бажано о 21-23 год. вечора і прокидатися о 6-7 год. ранку.
Правильне харчування. В першу чергу необхідно відмовитися від шкідливих продуктів (копченостей, фаст-фудів, солодкого, смаженого і т. п.) і зосередити свою увагу лише на корисному. При цьому обов'язково слід дотримуватися балансу в їжі, споживаючи її в достатній кількості, роблячи раціон різноманітнішим і готуючи тільки зі свіжих продуктів. Раціональне здорове харчування збагачує організм необхідними вітамінами і мікроелементами, продовжуючи його молодість і забезпечуючи відмінне здоров'я.
Оптимальний руховий режим. Регулярні фізичні навантаження, прогулянки на свіжому повітрі, оздоровчі масажі – все це підтримує тіло і організм людини в тонусі, допомагаючи зберегти форму і життєву активність і оберігаючи від різних хвороб, особливо вікових.

Формуємо принципи здорового способу життя

Недостатньо просто знати про здоровий спосіб життя, необхідно навчитися слідувати йому. У цьому допоможуть принципи здорового способу життя:
- приділяйте достатньо часу сну;
- ранок починайте з зарядки;
- дотримуйтесь правил здорового харчування;
- слідкуйте за своєю вагою;
- відмовтеся від усіх шкідливих звичок;
- складіть чіткий режим дня;
- дотримуйтесь правил особистої гігієни;
- регулярно займайтеся спортом;
- робіть прогулянки на свіжому повітрі;
- почніть загартовуватися;

- навчіться контролювати свої емоції, не допускайте стресів, депресій та інших негативних емоцій.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Створення інтерактивних робочих листів у GOOGLEDOCS